GK for kids (2020) - General Knowledge Questions & Answers


GK for kids (2020) - General Knowledge Questions & Answers

Creating a sense of general and social awareness in children must begin at an early age; whether it is done via general knowledge questions & answers 2020 or through regular teaching and learning method - regardless of the mode of impartation, GK for kids is very necessary in this vast, capricious world.

Not only does GK help in creating social awareness, possessing knowledge of social and general aspects helps children with their mental development, civil abilities, and civic senses. Not to mention, GK's role in the holistic development of children.

Summing up all the general knowledge questions and answers is impossible, thus, we have narrowed down to a few crucial and common ones suitable for primary and secondary class students and listed them below. It covers multiple areas and a wide range of divisions - from science to history, from the constitution to civics. Additionally, we went a step ahead and provided answers to the questions as well.

These GK questions for class 1 to 8 with answers provide instructive information on various subjects making kids intellectuals whilst empowering them with the capacity to speak up when the situations demand.

GK Questions & Answers for Kids 2020

1. Which animal is known as the ‘Ship of the Desert?’

Ans: Camel

2. What do you call the person who brings a letter to your home from post office?

Ans: Postman

3. What colour symbolises peace?

Ans: white

4. Which is the largest fish in the world ?

Ans: Whale shark

5. Which is the biggest continent in the world ?

Ans: Asia

6. How do you relate to your maternal grandfather?

Ans: Mother’s father

7. How many colors are there in a rainbow?

Ans: 7

8. How many layers are there in Earth’s atmosphere

Ans: 5

9. In which direction does the sun rise?

Ans: east

10. How many days are there in a year?

Ans: 365 days

11. A figure with 8 sides is called?

Ans: Octagon

12. Which is the longest river in the world ?

Ans: Nile (Egypt )

13. What is a baby frog called?

Ans: Tadpole

14. Agra is situated on the bank of river?

Ans: Yamuna

15. Which is the largest plateau in the world ?

Ans: Tibetan Plateau

16. Which animal is known as the ‘Ship of the Desert?’

Ans: Camel

17. Which planet is nearest to Earth?

Ans: Venus

18. Which is largest freshwater lake in the world?

Ans: Lake Superior

19. Which is the tallest mountain in the world?

Ans: Mount Everest

20. How many days are there in a Leap year?

Ans: 366

21. Which is the World longest River?

Ans: Nile

22. What makes up (approx.) 80% of our brain’s volume?

Ans: Water

23. Who is the inventor of Radio?

Ans: Marconi

24. who is the writer of "malgudi days"?

Ans: R. K. Narayan

25. What type of whale is the biggest animal in the world?

Ans: Blue Whale

26. Which insect has colourful wings?

Ans: Butterfly

27. Australia lies between which two oceans?

Ans: The Indian Ocean and Pacific Ocean

28. Which first electrical item did Thomas Edison invent?

Ans: Lightbulb

29. Which is the biggest sea animal?

Ans: Dolphin

30. Which is the hardest substance available on earth?

Ans: Diamond

31. How many straight edges does a cube have?

Ans: 12

32. Which bird can not fly?

Ans: Ostrich

33. What is the national game of USA?

Ans: Baseball

34. What is the hottest continent on Earth?

Ans: Africa

35. Who is the Father of our Nation?

Ans: Mahatma Gandhi

36. Tsunami is a word in which language?

Ans: Japanese

37. What type of tree do dates grow on?

Ans: Palm

38. Which is the most sensitive organ in our body?

Ans: Skin

39. Which is the largest country in the world based on the area?

Ans: Russia

40. How many planets are there in our solar system?

Ans: 8

41. Which animal has hump on its back?

Ans: Camel

42. Which is the tallest waterfall in the world ?

Ans: Angel Falls

43. Which continent is known as Dark continent?

Ans: Africa

44. In which festival we play with colours?

Ans: Holi

45. Who is the inventor of Television?

Ans: John Logie Baird

46. Who wrote the National Anthem – Jana Gana Mana?

Ans: Rabindra Nath Tagore

47. Who invented Computer?

Ans: Charles Babbage

48. Which is the smallest bird ?

Ans: Humming Bird

49. How many colours are there in India’s National Flag?

Ans: Three

50. Which organ purify our blood?

Ans: Kidney

GK Questions for Class I

1. How many days are there in a year?

Ans: 365 days

2. How many hours are there in a day?

Ans: 12 hours

3. How many colors are there in a rainbow?

Ans: 7

4. Which festival is also known as “Festival of Lights”?

Ans: Diwali / Deepavali

5. Who is Sachin Tendulkar?

Ans: A Cricketer

6. Which day comes after Friday?

Ans: Saturday

7. What is the shape of a cricket ball?

Ans: Round

8. How many months do we have in a year?

Ans: 12 months

8. How many zeros are there in a two-thousand rupee note?

Ans: 3 (Three)

10. Which planet is closest to the sun?

Ans: Mercury

GK Questions for Class II

1. The national currency of the United States of America (USA) is

Ans: Dollar

2. Which is the nearest star?

Ans: Sun

3. The largest part of our hydrosphere is

Ans: Pacific ocean

4. What is the sound made by a donkey?

Ans: Hee-haw

5. Which is bigger a lake or an ocean?

Ans: An Ocean

6. Which the fastest vehicle

Ans: Aeroplane

7. Which is the fastest land animal in the world?

Ans: Cheetah

8. Which is the largest flower in the world

Ans: Rafflesia

9. What is the sound made by a horse?

Ans: Neigh

10. How many legs does a spider have?

Ans: 8

GK Questions for Class III

1. How many oceans are there in the world?

Ans: 7

2. Paris is the capital of which country?

Ans: France

3. Which food items is rich in iron ?

Ans: Pulses

4. What is the most spoken language in the world?

Ans: Mandarin or Chinese

5. December 14 is celebrated as

Ans: World Energy Day

6. Rearing of hens, ducks and geese for their eggs and meat is called?

Ans: Poultry farming

7. What is the filament in a light bulb made of

Ans: Tungsten

8. Which mineral elements is required for muscle contraction?

Ans: Calcium

9. World Environment Day is celebrated on

Ans: 5th June.

10. Who is known as Father of Telephone

Ans: Alexander Graham Bell

GK Questions for Class IV

1. Which is the tallest building in the world?

Ans: Burj Khalifa, Dubai

2. How many players are there in Baseball?

Ans: 9 players

3. What is the full form of NEWS?

Ans: North East West South

4. Which country is known as the Land of The Rising Sun?

Ans: Japan

5. What is the national sport of England?

Ans: Cricket

6. Name the gas found in the most abundance in our planet’s atmosphere?

Ans: Nitrogen

7. What is the original name of Bill Gates?

Ans: William Henry Gates III

8. Which is the largest animal on land?

Ans: African Elephant

9. Who invented the diesel engine?

Ans: Rudolf Diesel

10. How many bones are there in a human body?

Ans: 206

GK Questions for Class V

1. Conversion of Solid directly into Vapour is called

Ans: Sublimation

2. Which is the largest bone in human body?

Ans: Femur (thighbone)

3. Who discovered trigonometry?

Ans: Menelaus

4. Which gas commonly known as laughing gas?

Ans: Nitrous oxide

5. What does a plant take in from the air?

Ans: Carbon Dioxide

6. Which acid is there in lemon?

Ans: Citric acid

7. What is Study of the Universe is known

Ans: Cosmology

8. Entomology is the science that studies?

Ans: Insect

9. What is national game of Scotland?

Ans: Golf

10. Water in plants is trans-ported by

Ans: xylem

GK Questions for Indian Kids

1. The largest river in India?

Ans: Ganga

2. Which place is known as tea garden of India

Ans: Assam

3. Who was the first Prime Minister of India?

Ans: Jawaharlal Nehru was the first Prime Minister of India.

4. Who is known as the Iron Man Of India

Ans: Sardar Vallabhai Patel

5. which is the largest state of India?

Ans: Rajasthan

6. Which of the state has the longest coastal line?

Ans: Gujarat

7. Name the first female Indian Astronaut

Ans: Kalpana Chawla

8. Which Indian woman was the first to win the Nobel Prize?

Ans: Mother Teresa

9. Which tree is known as national tree of India

Ans: Banyan Tree

10. Which city is known as Pink City

Ans: Jaipur

  02 Jan 2020
Recent Posts